lördag 11 juni 2011

Bröstvårtepiercing

Tjenare alla kroppkonstfreaks där ute!
Här sitter man på kvällskvisten - har precis gjort ett cover till en egendesignad skiva med lite schysst musik från årets artister på Metaltown som vi sitter och petar ihop! Att det bara är 6 dagar(snart 5) är nästan otroligt, fan vad fort tiden går! Normalt har ju alltid Barbarella ett tält på festivalenområdet, där de säljer smycken och utför piercings. I år har jag fått för mig att försäljningsområdet skall bli större - så vi får hålla tummarna för lite mer kroppkonstvänliga tält! :)

Igår blev det piercing utav bröstvårta på Elin, detta är hennes andra bröstvårtepiercing. Bröstvårtepiercingen verkar vara populär just nu (kan det ha någonting med den annalkande strandsäsongen att göra, tro?) Jag har 2 bröstvårtepiercingar "inbokade" den närmaste tiden. Den ena på min polare Kim och den andra på Elins bror Tommy.
Tänkte därför ta tillfället i akt att slänga ihop lite information om denna snygga (och användbara) piercing.



Läktid: Vanligaste läktiden är 2-5 månader för män och 3-5 månader för kvinnor.
Anledningen till att män har (i de flesta fall) kortare läkperiod än kvinnor är att hormonbalansen i brösten rubbas lite vid menstruationen - och bröstvårtan blir, bland annat, känsligare.

Placering: Vanligast är att piercingen placeras horisontellt i linje med bröstvårtan. Därför tenderar den att se sned ut när, framförallt, tjejer med större bröst står upp. Detta är oftast dock bara en illusion.
Det förekommer även s.k riktade varianter (när piercingen sätts på ett ställe avvikande från den ordinära placeringen). Vanligast bland dessa är i vertikala och diagonala linjer. Piercingen placeras i regel lite längre in på bröstvårtan, då detta minskar slitage från kläder, minskar risken att den fastnar i något samt minskar risken för rejektion. Då män tenderar att i de flesta fall ha mindre bröstvårtor än kvinnor, är det direkt olämpligt att placera piercing mitt i vårtan. Har mannen ifråga mycket små bröstvårtor placerar man smycket i vårtgården - strax bakom bröstvårtan.


Smycke: Under läktiden rekommenderar jag - och många med mig - en vanlig barbell. Då bröstvårtan är väldigt känslig för slitage under läkperioden är det viktigt att göra så mycket som möjligt för att försvara att den rycks tag i. Barbell är också mycket skonsammare, då en hängande ring ibland gärna flänger runt mer - och på så sätt irriterar.

Smärtgrad: Det är nästintill omöjligt att veta hur just DU skulle reagera på din bröstvårtepiercing - men enligt mina och Elins erfarenheter är denna piercing obehaglig. Vid utförandet är smärtan inte mer påtaglig än, låt oss säga en helix eller en nostrilpiercing. Men att penetrera just bröstvårtan med en nål är väldigt speciellt.
Sen uppskattar jag läkningsperioden som en av de mest smärtsamma i piercingväg.


Att tänka på: Byt kläder ofta under läkningsperioden. Byt hellre kläder än duscha för ofta, då man helst inte skall väta sår i ett såpass tidigt stadium. Se till att inte ha alltför tighta plagg på överkroppen, och se till att leka och pilla med piercingen så lite som möjligt. Ingen oralkontakt minst en månad efter piercingen har läkt.
När din piercing faktiskt är läkt, så kommer den antagligen bli en av dina favoriter. Det finns en uppsjö av smycken att välja ibland i alla utföranden och storlekar. Dessutom kommer din bröstvårta till 95 procents säkerhet att bli lite - eller mycket - känsligare för beröring. Oftast så händer det också att bröstvårtan bildar ny vävnad under läkperioden, vilket resulterar att den blir lite - oftast inte påtagligt - större. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar