tisdag 28 juni 2011

Nypiercad på sommarn?

Halloj!
Här sitter vi i värmen och är, typiskt nog, förkylda.

Men det skall inte få störa våra sommarbedrifter, så att säga!

Konstigt nog, så är piercing på sommaren väldigt populärt. Kanske för att man äntligen är ledig, kanske för att man vill visa upp sin nypiercade navel/sternum/bröstvårta på stranden? Dock finns det några små varningsskyltar man måste följa på just sommaren.
En piercing är ju, som känt, ett sår. (medicinska termen är sticksår). Tyvärr är det få personer som tänker på detta, och vill börja med sommaraktiviterna ändå. För vem vill sitta inne och spela TV-spel en hel sommar? Nej, precis. Det ska man inte heller behöva. Observera dock följande punkter;

Bad: Ett nygjort sår skall ej vätas, så i början av läkeperioden är bad inte ens att tänka på. Ta bara korta duschar. Efter ungefär 1-2 veckor kan du börja duscha längre stunder, och bada. Men endast i havet, eftersom att salthalterna i havet rensar bort de flesta bakterier som finns i havet. (Detta är dock inte att tänka på om du har en infektion i din piercing!). Undvik dock pooler, om det inte är saltvattenspooler. Klorin irriterar din piercing, och inget klorin i gör att vattnet blir en bakteriehärd, speciellt om andra människor använt poolen innan dig. Detsamma gäller sötvatten (sjöar, dammar, åar, bäckar och liknande).

Alkohol: Hur härligt är det inte att ta ett glas gott vin i kvällssolen? Yep, det är grymt. Dock tycker din nygjorda piercing annorlunda. Även fast alkohol är bakteriedödande, och en sup med ren sprit är det bästa du kan få i dig när du är sjuk, så är det olämpligt att dricka när kroppen har ett sår att läka. Det som händer när kroppen får i sig alkohol är att immunförsvaret kastar sig till dess försvar för att bryta ner giftet som du nyss hällt i dig. Blodkroppar strömmar till och blodet blir tunnare. Ergo; din kropp lägger mer energi på att bryta ner alkoholen, än att läka piercingen, samtidigt som ditt blod koagulerar långsammare. Du kan du börja blöda, och risk för blodsmitta ökar lite grand.
Dessutom kan man få för sig att göra obotligt dumma saker när man är berusad, vilket skulle kunna skada piercingen ;)

Tajta linnen, bikinis och t-tröjor: Sommaren innebär för många dessa vackra flickor och pojkar med tajta och avslöjande kläder. Det är ju inte ofta man sätter på sig en stor, gosig tjocktröja i 30 graders värme.
Är du nypiercad i framförallt: naveln, höfterna, sternum och bröstvårtan bör du dock överväga den stora tröjan. Är det något som nya piercingar inte gillar är det tighta kläder som trycker mot dem. Detta orsakar stor irritation, och du kan, om du har otur, fastna med din piercing i kläderna och orsaka slitage. Tänk på att inte bränna dina området där du piercat dig i solen heller.

Så, om du verkligen vill ha en schysst piercing till sommaren, överväg att pierca dig i mars-april. Annars är det en hel massa saker du får ge upp på sommaren, något som de flesta av oss tar för givet.

Glad sommar, allihopa! :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar