lördag 14 maj 2011

Kroppkonst i media; Filmen "The Tattooist"

Halloj!

Allmänt seg dag idag med magont, huvudvärk och generell, ja, tråkighet, helt enkelt. Jag och Elin passade på att kolla in filmen The Tattooist från 2007. Vi såg den för ett par timmar sedan, och jag vet fortfarande inte vad jag tycker om den.

Konceptet var bra, för att inte säga grymt bra, för det mesta. Filmen handlar om en traumatiserad, tyst, allvarlig och lite cynisk kille, en väldigt klyschig filmpersonlighet (tänk t ex Van Helsing) som tatuerar. Av någon anledning påstås hans tatueringar ha läkande effekt, och folk söker sig till honom för att, bl a bota sjukdomar. Motiven har han kopierat från gamla infödingstammar i bl a Borneo, Nya Zeeland och Singapore. När han, under en conventresa kommer i kontakt med en mandomsritual där övergången från barn till vuxen består av en stor tatuering som ärvs från fader till son, tar han i sin girighet ett av verktygen som använts i ritualen, men bestämmer sig för att lämna tillbaka den till stammen när han råkat rispa upp sin hand med den.
 Efter det, så råkar han släppa lös en illvillig ande ur tatueringarna, som tatuerar alla som kommit i kontakt med honom, tills de dör.

Visst låter det ganska dåligt? Ja, egentligen är det ganska dåligt, men miljöerna, och inte minst att det är en film som handlar om tatueringar, samt vissa av skådespelarna kompenserar för detta. Tatueraren, filmens huvudperson är dock en stor besvikelse, och allt runt omkring honom känns falskt.
En bidragande faktor till detta är någonting som jag, och antagligen många kroppkonstknäppisar med mig noterat, är att killen är helt oprofessionell som tatuerare. Jämför med samlagets "in, ut, sprut, slut".
Han injektionstorkade endast en person innan han började, ritade inte upp motiven på sina kunder, skällde ut dem när de ville veta mer om motiven, smörjde inte in med något fuktgivande under processen, rengjorde inte huden efteråt, satte inte på förband och det enda han sa till kunderna var att de skulle "hålla den fuktig, var inte i solen".

Hela filmen, och då menar jag hela filmen, från för till eftertexterna fokuserar på tatueringar. Något som man faktiskt njuter av och får en att vilja ha mer, trots att filmens handling generellt är ganska kass, när den faktiskt kunde blivit bra, med rätt skådespelare, och rätt karaktärer.
The Tattooist är värd en nedladdning, definitivt, och inte mer än en nedladdning då det är en film man bara vill se en gång. Just för att det är något så unikt som en film som handlar om tatueringar. Och handlingen hade faktiskt kunnat vara jävligt bra, om filmens upphovsmän brytt sig mer om den.



Det var allt för ikväll, verkar det som. Förresten, så vann helt fel låt i Eurovision Song Contest. Vi hejade på Frankrike, men man kan ju inte få allt ;)
Ha det gött!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar