söndag 29 maj 2011

Saltlösningens förvirrande djungel

 Många gånger har vi fått rekommenderat – och både hissat och dissat – saltlösningen.

Faktum är att saltlösning är fantastiskt. Det finns både naturligt i kroppen och det rensar undan bakterier. Det är så bra/ofarligt att man kan injicera det och spraya det direkt i ögonen.
På djurkliniker finns väldigt ofta till alltid saltlösning, som man bl a sprutar direkt på öppna sår, tvättar katetrar med och injicerar som vätskeersättning, jag har faktiskt tränat injicerat en häst med saltlösning i träningssyfte (ej piercingträning dock)

Det korrekta namnet är egentligen fysiologisk saltlösning, sk koksaltlösning, som är en kemisk sammansättning av salt och vatten.

En del personer har sagt att metoden med saltlösning jag rekommenderat inte fungerar. Vad många inte vet är att saltlösning, efter direkt kontakt med luft och dammpartiklar, förlorar sin goda läkande förmåga på några dygn. Många brukar nämligen koka en ”batch” och tror att det skall räcka under hela läktiden. Detta är fel, det gör det oftast inte.

Hur skall man då göra för att kunna få den här renande effekten som man är ute efter?
Allt beror på vad man skall ha den till. Skall du göra rent akuta sår, eller, om möjligt tvätta katetrar, så funkar det att koka egen för engångsbruk, men det blir väldigt jobbigt att göra det varje dag efter utförd piercing.

Apoteket säljer ett litet utbud med steril koksaltlösning som används (eller rubriceras som) linsvätska. Kolla innehållsförteckningen, nästan allting som är linsvätska är egentligen saltlösning, och dessa små plastpipetter fungerar utmärkt att tvätta piercingar med. Be om en liten återförslutbar flaska, då en liten plastpipett kan räcka i upp till två dygn. Här kan du beställa steril koksaltlösning.

Annars kan du köpa ögondusch. De brukar normalt finnas i första förbandslådor i bland annat kemisalar, i sprayflaskor. Detta är grymt effektivt, då det dels är lättare att dosera än pipetterna och, ta daa, det håller extremt länge, då man inte öppnar sprayflaskor, och det inte finns utrymme för damm eller luft som kan förstöra lösningen. Den enda direkta ”luften” lösningen kommer i kontakt med är koldioxid, som fungerar som drivgas. Ögonduschen är lite krångligare att få tag på, och lite dyrare, men ett mycket säkrare kort. Du kan beställa detta här, scrolla ner lite i den gula rutan till höger, så hittar du ögonspray i 240 och 50 ml-burkar.

Recept på koksaltlösning:

Blanda en till två teskedar salt (helst jodfritt, mycket gärna havssalt) i ca 4 dl kokande vatten.





Kom ihåg att inte endast använda saltlösning som rengöring för dina piercingar. Kompletera gärna med en mild två, exempelvis lactacyd, och vatten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar