fredag 13 maj 2011

Lite jobb och symbol: ros

God afton!
Nu är det ju så att det inte kommit något inlägg på ett tag, då vi varit inne i Göteborg och roat oss. Med roat så menar jag att jag äntligen fyllt i min senaste tatuering, samt att Gabbe och en vän till henne har hål i sina navlar. Vi gick också en liten sväng på Antikhallarna och hittade en massa kul. Bl a japanska cashmynt, som jag anser är mycket tatueringsvänliga. Japansk kultur är alltid intressant, speciellt då man hittar så mycket olika element från kulturen och även taoismen i tatueringar.

Men idag så ska vi, med tanke på min nygjorda tatuering, diskutera rosens innebörd! Vad betyder egentligen rosen? Det fina med en tatuering är att man själv bestämmer vad den skall ha för innebörd, men letar man efter något som symboliserar en viss grej, så är det användbart att veta vad olika grejer betyder!

Rosen
Rosen är en symbol för fulländning och passion och förknippas världen runt med kärlek (en röd ros är en vanlig kärleksgest) både världslig och gudomlig. Den är en symbol för fruktbarhet, jungfrulighet (hur nu det går ihop samtidigt) och skönhet. Kristendomens symbolik för rosen är ungefär densamma som österlandets för lotusblomman (också ett vanligt tatueringsmotiv). Rosens törne förknippas med törnekronan och jesu lidande.
Den röda rosen, vilken är vanligast som kärleksförklaring symboliserar skönhet och kärlek och även för elden. I kristendomen är den en symbol för martyrernas blod och återuppståndelse, i islam representerar den profeten och hans två söners blod.
Den vita rosen, som inte är så vanlig som tatuering är en vanlig ros att användas vid begravningar, och förknippas med renhet, vatten, månen, vördnad och, inom religonen, Jungru Maria.
Den gula rosen (som f.ö min låtsaspappa köpte till min morsa idag för att fira deras 10-åriga förlovning, grattis till dom!) kopplas gärna till solen, vilket gör den till en symbol för vänskap och glädje. Men även med svartsjuka och slocknande kärlek. Den är även en symbol för delstaten Texas. I katolicismen förknippas den med påven.


Min ros betyder något helt annat. Det är en textrad ur en låt som betyder väldigt mycket för mig (Österns Röda Ros av Imperiet), som har hållt mig stabil, så att säga. Rosen, det är österns röda ros. Det är lugnet, balansen, friheten och tryggheten. Den skall påminna mig om, att hur jävligt det än känns, så länge jag hör mitt hjärta slå, så länge jag finns så kan det alltid bli bättre. Så länge jag inte avslutar allting så ska jag finna österns röda ros. Ur politisk synvinkel så  representerar den också socialismen. Jag vill jag även att den skall påminna andra om det, att det alltid, sålänge hjärtat slår, finns en vändpunkt i livet, att allt alltid inte behöver gå åt helvete.

Här kommer liten örongodis, för er som vill njuta, och för er som inte har hört låten innan.


Nu blir det Talang 2011 med familjen! Ha en härlig fredagkväll allihopa!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar